Agenţia de spionaj britanică MI5 îşi dezvăluie o parte din secrete într-o expoziţie inedită, organizată la Londra, împreună cu Arhivele Naţionale britanice şi pregătită de mai mulţi ani chiar de către ar
Peste 50% dintre români au o imagine pozitivă despre UE
Doar 47% dintre români au afirmat, la ultimul sondaj Eurobarometru dat publicităţii săptămâna trecută de Parlamentul European (PE), că îşi doresc ca Uniunea Europeană să îşi asume un rol mai important în protejarea lor în faţa crizelor globale şi a riscurilor la adresa securităţii, procent cu 19% mai mic decât media europeană (66%). Alţi 26% dintre românii intervievaţi au spus că blocul comunitar ar trebui să joace un rol mai puţin important în securitate (faţă de 10% media UE), 24% au afirmat că acesta trebuie să rămână la fel (21% în UE), potrivit sondajului Eurobarometru, la care au participat 26.354 de respondenți din toate cele 27 de state membre.
România este penultima în clasamentul UE din acest punct de vedere, pe ultimul loc fiind Polonia (44%). La polul opus se află Suedia, unde 87% dintre cetăţeni cred că UE trebuie să aibă un rol mai important în apărarea lor, urmată de Finlanda, Olanda (84% fiecare). Întrebaţi pe ce domenii ar trebui să-şi concentreze atenţia UE pentru a-şi consolida poziţia în lume, românii au răspuns în primul rând securitate alimentară şi agricultură (32%), apărare şi securitate - 31%, respectiv competitivitate, economie şi industrie - 29%. La nivelul UE, apărarea şi securitatea se află pe primul loc (36%).
Eurobarometrul mai arată că imaginea UE este „total pozitivă” pentru 51% dintre români (locul al 16-lea în UE, unde media este 50%), şi „total negativă” pentru 13% (media UE 15%). Aproape trei sferturi dintre cetăţenii UE (74%) consideră că ţara lor a beneficiat de pe urma apartenenţei la Uniune, cel mai mare procent înregistrat într-un Eurobarometru de când a fost adresată această întrebare pentru prima dată, în 1983, informează PE. 70% dintre românii participanţi la sondaj spun că România a beneficiat de statutul de membru UE.