Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Primele premii UE pentru sectorul alimentar ecologic
Comisia Europeană i-a prezentat, zilele trecute, pe cei opt câştigători ai primelor premii acordate de Uniunea Europeană pentru domeniul alimentar ecologic, de la fermieri la restaurante. Proveniţi din Austria, Belgia, Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Spania şi Suedia, câştigătorii sunt reprezentanţii dezvoltării şi inovării sectorului ecologic european, contribuind la reducerea impactului agriculturii asupra mediului.
„Am fost impresionat de fiecare dintre poveştile câştigătorilor”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură. Nazaret Mateos Alvarez din Spania a primit premiul pentru Cea mai bună agricultoare. Ea a dezvoltat o metodă unică de cultivare a ciupercilor care maximizează calitatea produselor, reducând factorii de producţie şi consumul de apă.
Premiul pentru Cel mai bun agricultor ecologic a fost câștigat de David Pejic din Croaţia, care are cea mai veche fermă ecologică de lângă Zagreb, cu peste 60 de culturi diferite. Cea mai bună regiune ecologică a fost declarată regiunea Occitania din sudul Franţei, iar Cel mai bun oraş ecologic - oraşul austriac Seeham, unde cantinele publice, grădiniţele şi şcolile gătesc şi servesc alimente 100% ecologice.
Au mai fost acordate premii pentru: Cel mai bun biodistrict - asociaţiei Associazione Bio-Distretto Cilento din Italia; Cel mai bun IMM ecologic - societăţii Goodvenience.bio din Germania, care produce ciorbe, supe, sosuri, condimente şi uleiuri artizanale; Cel mai bun comerciant ecologic - societăţii La ferme a l’arbre de Liege din Belgia; Cel mai bun restaurant ecologic - restaurantului Lilla Bjers din Suedia.