Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Rezoluţie anti-Google în Parlamentul European
Parlamentul European a adoptat joi, cu o largă majoritate, o rezoluţie simbolică prin care solicită dezmembrarea gigantului american al internetului, Google.
În rezoluţie, Parlamentul European cere statelor membre şi Comisiei Europene "să elimine barierele care împiedică dezvoltarea pieţei unice digitale". Eurodeputaţii subliniază, de asemenea, ânevoia de a preveni abuzul de poziţie dominantă din partea companiilor online, prin aplicarea regulilor UE privind competiţia şi prin deconectarea motoarelor de căutare de la alte servicii comercialeâ, se arată într-un comunicat al PE.
În rezoluţie se cere "Comisiei să ia în considerare propuneri în vederea separării motoarelor de căutare de alte servicii comerciale".
Textul a fost aprobat cu 384 de voturi la 174 şi 56 de abţineri.
Rezoluţia subliniază că âpiaţa de căutare online are o importanţă specială pentru asigurarea condiţiilor de competitivitate în cadrul pieţei unice digitaleâ, salutând angajamentul Comisiei de a investiga mai mult practicile motoarelor de căutare.
Documentul solicită de asemenea Comisiei "să prevină orice abuz în marketingul serviciilor interconectate de către operatorii motoarelor de căutare", subliniind importanţa căutării online non-discriminatorii. "Indexarea, evaluarea, prezentarea şi ierarhizarea de către motoarele de căutare trebuie să fie obiective şi transparente", spun eurodeputaţii.
Având în vedere rolul motoarelor de căutare pe internet în âcomercializarea exploatării secundare a informaţiilor obţinuteâ şi nevoia de a aplica regulile UE privind competiţia, eurodeputaţii mai cer Comisiei "să aibă în vedere propuneri pentru deconectarea motoarelor de alte servicii comerciale", pe termen lung.
Parlamentul European adoptă în fiecare an zeci de rezoluţii pentru a aduce unele subiecte în atenţia Comisie, care deţine monopolul iniţiativei legislative în UE.
Această iniţiativă, intitulată "Rezoluţie pentru apărarea drepturilor consumatorilor pe piaţa digitală", a atras în mod special atenţia deoarece atacă direct - fără a-l numi - gigantul american al internetului, scrie AFP.
SUA şi-au exprimat "preocuparea" faţă de această iniţiativă, prin vocea purtătorului de cuvânt al Misiunii americane la UE.
Comisia Europeană a deschis o anchetă în noiembrie 2010 împotriva Google pentru abuz de poziţie dominantă. Gigantul american este acuzat în special că afişează pe paginile sale propriile servicii specializate, în detrimentul motoarelor de căutare concurente.