Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
România, locul 7 ca potenţial de influenţă în Parlamentul European
Institutul European pentru Democraţie Participativă - QVORUM, susţine, într-un studiu privind potenţialul de influenţă al statelor membre ale UE în noul mandat al Parlamentului European, că România ocupă locul 7 din acest punct de vedere. În sprijinul afirmaţiilor, institutul subliniază că ţării noastre i-au revenit şapte posturi de vicepreşedinte în comisiile de specialitate din Parlamentul Europeandar şi 3 funcţii de vicepreşedinte în cadrul grupurilor politice din PE.
Pe prima poziţie se situează, detaşat, Germania, care are 4 preşedinţi de comisii şi 8 vicepreşedinţi. În plus, europarlamentarii germani ocupă 3 funcţii de preşedinte şi 3 funcţii de vicepreşedinte în cadrul grupurilor politice.
Dintre noile state membre ale Uniunii Europene, doar Polonia se află înaintea României în clasament, în special datorită faptului că preşedinte PE a fost ales un eurodeputat polonez, Jerzy Buzek. Este. De remarcat însă că europarlamentarii din ţări precum Estonia, Letonia şi Slovenia nu au obţinut nici măcar o funcţie de conducere în cadrul legislativului european, iar un stat din vechea UE, precum Irlanda, se află la coada clasamentului.
Clasamentul a fost realizat pe baza unei metodologii de cuantificare a poziţiilor strategice (preşedinţi, vicepreşedinţi, chestori etc.) obţinute în Parlamentul European prin intermediul unui sistem de punctaj.