Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Românii au sărbătorit Ziua Națională
România a sărbătorit ieri, 1 Decembrie, ca în fiecare an din 1990 încoace, Ziua Naţională, aceasta fiind ziua când, în 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia adopta rezoluţia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Mii de români au participat la sărbătoare, în țară și în străinătate, asistând fie la ceremoniile militare organizate în marile orașe, fie la spectacole sau serbări populare.
La București, evenimentul central al manifestărilor de Ziua Naţională a României a fost parada militară în cadrul căreia aproximativ 4.000 de militari, din care 500 din peste 20 de ţări aliate sau partenere, au defilat pe sub Arcul de Triumf, fiind prezente, de asemenea, circa 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave. Mii de oameni au fost prezenţi pe traseul de defilare.
Startul manifestărilor a fost dat cu salutul Drapelului de Luptă şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către preşedintele Klaus Iohannis, după care a fost intonat Imnul Naţional. Pe timpul intonării au fost executate douăzeci şi una de salve de tun.
Dispozitivul pentru defilare a fost constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu personal şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Între noutăţile paradei din acest an s-a numărat defilarea detaşamentului Comandamentului Forţelor Întrunite şi a radarului mobil 3D TPS 77 - cel mai modern radar din înzestrarea forţelor aeriene.
La Alba Iulia, ziua a debutat cu o ceremonie militară de depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Unirii, la care a participat premierul Ludovic Orban, însoţit de membri ai cabinetului. „Astăzi e sărbătoare naţională. Urăm «La mulţi ani!» fiecărui român, «La mulţi ani, România!»“, a spus premierul la finalul ceremoniei.
Au urmat, la Sala Unirii, primirea soliilor din cetăţile de scaun şi citirea „Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia“. La Catedrala Reîntregirii a avut loc un Te Deum, după care miile de români veniți special în orașul Unirii au asistat la o defilare de trupe şi tehnică militară.
Nici în acest an nu a lipsit masa populară, amenajată într-un cort instalat în curtea garnizoanei militare, unde au fost împărțite 10.000 de porţii de fasole cu cârnaţi.
Parlamentul României a hotărât, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, proclamarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Naţională a României.
Primul 1 Decembrie ca Zi Naţională a României a fost marcat la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1990. De atunci, în fiecare an, atât în Bucureşti, cât şi în majoritatea oraşelor din întreaga ţară au loc parade militare şi sunt organizate numeroase ceremonii ce cuprind depuneri de coroane, dar şi alte manifestări.