Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Sfaturi medicale pentru pelerinii de la Iaşi
Pelerinii care se îndreaptă zilele acestea spre Iaşi sunt sfătuiţi de organizatori şi de cadrele medicale să ţină seama de recomandări, să acorde o atenţie deosebită persoanelor vârstnice şi copiilor. Cei care vin neînsoţiţi ar trebui să aibă asupra lor un bileţel cu un nume de contact şi număr de telefon, bolile de care suferă şi dacă sunt alergici la anumite alimente sau medicamente.
Zeci de mii de pelerini s-au închinat deja la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, iar în zilele următoare, pe măsură ce marea sărbătoare a Cuvioasei se apropie, sunt aşteptaţi numeroși credincioşi.
Chiar dacă pe timpul zilei vremea se anunţă destul de plăcută, cu unele averse şi temperaturi mai scăzute prognozate pentru mijlocul săptămânii, nopţile vor fi foarte reci. Astfel, pelerinii sunt îndemnaţi să ţină seama de aceste aspecte şi să îmbrace haine groase, să aibă în picioare încălţăminte comodă şi, desigur, o umbrelă sau pelerină de ploaie, alimente neperisabile şi apă.
În curtea Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae”, din proximitatea Catedralei Mitropolitane, a fost montat încă de sâmbătă un cort de prim ajutor, unde pelerinii pot primi nonstop asistenţă medicală.
„Aici se află în permanenţă un medic, un asistent medical, precum şi alţi voluntari care vor oferi, când va fi nevoie, ajutor specializat. Dacă, Doamne fereşte, pelerinii care se aşază la rând simt o stare de ameţeală, de rău, dureri puternice, îi îndemnăm să apeleze cu încredere la voluntarii care în permanenţă sunt prezenţi de-a lungul rândului”, a declarat, citată de Radio Trinitas, Daniela Năclad, directorul Policlinicii „Providenţa” a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Totodată, doamna Năclad sfătuieşte persoanele care se ştiu cu afecţiuni cronice să-şi administreze terapia de fond şi să vină în grupuri, împreună cu persoane cunoscute, care au cunoştinţă de bolile de care suferă. „Pelerinii care vin totuşi singuri să aibă un bileţel în buzunar pe care să fie trecute un nume de contact şi un număr de telefon, bolile de care suferă şi dacă se cunosc cu alergie la alimente sau medicamente”, a mai îndemnat directorul Policlinicii „Providenţa”.
O mare atenţie trebuie acordată persoanelor vârstnice şi copiilor, aceştia din urmă ar trebui să fie supravegheaţi în permanenţă, iar la primul semn de febră, de răceală, însoţitorii să apeleze cu încredere la voluntarii de la punctul de prim ajutor care funcţionează cu sprijinul Spitalului „Providenţa”, Policlinicii „Providenţa”, Crucea Roşie Iaşi, SMURD Iaşi şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Iaşi.
Nu în ultimul rând, pelerinii sunt îndemnaţi să vină la Iaşi „cu inimă bună” şi să fie încredinţaţi că timpul petrecut la rând, în comuniune cu alţi credincioşi, nu poate fi decât un prilej de bucurie duhovnicească. (O. N.)