Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
SUA au cerut reintrarea în UNESCO
Statele Unite ale Americii au cerut oficial reintegrarea în Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), din care s-au retras în 2018, a anunţat săptămâna trecută directoarea generală a organizației, Audrey Azoulay, informează AFP.
„Doresc să vă informez, în numele Departamentului de Stat, că SUA au onoarea de a propune un plan pentru revenirea în UNESCO”, a scris Richard Verma, adjunct al secretarului de stat american, într-o scrisoare pe care Azoulay a citit-o în fața reprezentanţilor celor 193 de membri, la Paris. Acceptarea cererii SUA va trebui votată de statele membre, în iulie.
Decizia americană de a se reîntoarce în UNESCO se înscrie în contextul rivalităţii puternice între Washington şi Beijing, notează France Presse. De exemplu, în martie, secretarul de stat american Antony Blinken aprecia că absenţa SUA din for ar permite Chinei să influențeze mai mult decât Washingtonul regulile privind Inteligenţa Artificială (IA) avute în vedere de UNESCO.
Statele Unite au părăsit organizația în 2018, reproşându-i poziţia antiisraeliană, dar Washingtonul îşi suspendase deja plata cotizaţiei în 2011, pe vremea preşedinţiei lui Barack Obama, când palestinienii au devenit membri. SUA s-au mai retras din UNESCO în 1984 şi 2002, din cauza managementului considerat defectuos. În prezent, datoria americană faţă de UNESCO se cifrează la 619 milioane de dolari, mai mult decât bugetul anual al organizaţiei, de 534 de milioane.
Deși Rusia, China şi Iran, ţări cu care SUA au relaţii tensionate, se numără printre cei 193 de membri, un scenariu în care candidatura americană ar fi respinsă la votul din iulie este considerat puţin probabil. (C. Z.)