Cafeaua s-ar putea scumpi cu până la 25%, arată o analiză Reuters, în care se arată că firme care se ocupă de prăjitul cafelei, precum Lavazza, Illy sau Nestle, sunt în prezent în discuţii cu retailerii
Summit pentru o inteligență artificială „deschisă” și „etică”
Organizat la Paris săptămâna trecută, Summitul pentru Acţiune privind AI și-a propus să identifice o poziţie comună faţă de o inteligenţă artificială mai etică şi controlată, așa cum își dorește Uniunea Europeană. Viziunea europeană, însă, a fost confruntată cu cea a SUA care vrea mai puține reguli, relatează AFP. Summitul, la care au participat șefi de stat, oficiali şi magnaţi din domeniu, a fost marcat, de altfel, de discursul foarte ofensiv al vicepreşedintelui american J.D. Vance.
El a avertizat împotriva „reglementării excesive” a inteligenţei artificiale care „ar putea ucide o industrie în plină expansiune”.
La reuniune, Uniunea Europeană şi-a anunţat dorinţa de a mobiliza 200 de miliarde de euro pentru investiţii în inteligența artificială (AI). „Leadershipul global este încă în joc”, a afirmat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. De asemenea, preşedintele francez Emmanuel Macron a promis o strategie de accelerare a construirii de infrastructuri în Franţa dedicate AI şi un plan de investiţii private de 109 miliarde de euro.
Forumul s-a încheiat cu o declaraţie pentru o inteligenţă artificială „deschisă”, „incluzivă” şi „etică”, semnată de 61 de ţări, printre care China, Franţa şi India. Semnatarii s-au pronunţat în favoarea unui dialog global privind guvernanţa AI şi au solicitat evitarea „concentrării pieţei” pentru a face tehnologia mai accesibilă. Statele Unite şi Marea Britanie nu au semnat declarația.
Potrivit AFP, inteligenţa artificială generativă este concentrată în jurul companiilor americane (OpenAI, Anthropic, Google DeepMind, MetaAI), concurate de câţiva rivali europeni (Mistral) şi chinezi (Deepseek, Alibaba). (C. Z.)