Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Tabere pentru copiii românilor din diasporă
3.000 de etnici români din afara graniţelor, elevi, tineri, studenţi, vor participa la programul de tabere ARC, dedicat în acest an celebrării Centenarului Marii Uniri. Numărul locurilor în tabere a fost suplimentat cu 1.000 față de anul trecut. Programul a ajuns la al zecelea an de funcţionare, iar taberele vor fi găzduite în judeţele Tulcea, Neamţ, Hunedoara şi Gorj.
Programul de tabere ARC, ediţia 2018, dedicat în acest an celebrării Centenarului Marii Uniri și de care vor beneficia 3.000 de tineri, a fost lansat la Guvern prin semnarea unui protocol de colaborare între Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) şi Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) dedicat acestui proiect.
Ajuns la a zecea ediţie, programul se adresează etnicilor români din afara graniţelor, elevi, tineri, studenţi din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani: Serbia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, Albania, Republica Macedonia, Croaţia. Vor beneficia de program şi românii din ţări ca Italia, Spania, Franţa, Belgia, Germania, Austria, Marea Britanie, Grecia, Canada, Statele Unite ale Americii.
Ediția de vară 2018 a taberelor se va desfășura în perioada 25 iunie - 28 august, în 14 serii de câte 7 zile, în centrele de agrement de la Sulina, județul Tulcea, și Oglinzi, județul Neamț. Ediția de iarnă va fi găzduită de Centrul de agrement Căprioara, județul Hunedoara, și Centrul de agrement Săcelu, județul Gorj.
În cadrul evenimentului, premierul Viorica Dăncilă a subliniat că ediţia de anul acesta a taberelor ARC are o însemnătate istorică deosebită, fiind dedicată Centenarului Marii Uniri. „Acesta este şi un motiv în plus pentru care continuăm cu cea de-a zecea ediţie într-o formă extinsă, astfel încât tot mai mulţi copii şi tineri din comunităţile istorice şi din diasporă să vină mai aproape de cei de acasă. Consider foarte important acest program şi vreau să felicit Ministerul Românilor de Pretutindeni şi Ministerul Tineretului şi Sportului pentru această acțiune, pentru faptul că s-au gândit să suplimenteze numărul de locuri şi pentru că programele lor se îndreaptă întotdeauna nu numai spre copiii şi tinerii din ţară, dar şi spre cei din diasporă. Este important ca acasă, aici, în România, să avem cât mai mulţi tineri, cât mai mulţi copii, să-şi vadă ţara, să-şi cunoască foarte bine istoria, să vadă tradiţiile şi cultura şi atunci când pleacă spre noile comunităţi să plece în suflet cu un colţ de Românie (...)”, a declarat premierul.
La rândul său, Ioana Bran, ministrul tineretului şi sportului, a punctat faptul că programul taberelor ARC este unul care are continuitate: „Sunt convinsă că pe viitor vom extinde această colaborare cu Ministerul Românilor de Pretutindeni şi pe partea de domeniu al sportului. Avem comunităţi solide de români, cu mulţi sportivi, atât în vestul Europei, în ţări precum Franţa şi Italia, dar şi în zonele vecine României. Eu cred că pot apărea viitori campioni care să reprezinte România, chiar dacă trăiesc peste graniţe”.
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, a făcut o retrospectivă a taberelor ARC, afirmând că, până în prezent, în cadrul programului au participat aproximativ 20.000 de tineri de etnie română din comunităţile istorice şi diasporă.
„Au putut să se întoarcă acasă şi să se bucure de ţara noastră dragă, România. Vreau să mulţumesc tuturor celor care în aceşti 10 ani s-au implicat pentru ca acest program să aibă o continuitate. (...) În acest an numărul participanţilor a crescut, faţă de 2017, când am avut 2.000 de participanţi, în acest an avem o creştere de 50%, respectiv 3.000 de participanţi”, a spus Intotero.
Programul de tabere ARC îşi propune să creeze şi să păstreze legături între cetăţenii şi etnicii români din diferite ţări, să ofere cunoştinţe despre cultura şi civilizaţia românească, să promoveze valorile patrimoniului cultural românesc.