Schema de ajutor de minimis care va susţine producţia de legume din această toamnă a fost aprobată acum două zile de Executiv, fondurile totale alocate fiind de 25 de milioane de euro. Programul se adresează
UMF Iași inaugurează unicul centru cultural universitar din țară
Astăzi se deschide oficial Centrul Cultural „I.I. Mironescu” al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași, singurul centru cultural al unei universități din țară. Această premieră completează eforturile pe care UMF Iași le-a făcut în ultimii ani, revigorând tradiția interbelică a implicării în domeniul cultural a comunității profesorilor mediciniști. Inițiativa vine cu o semnificație deosebită - 2022 este „Anul Grigore T. Popa” şi marchează împlinirea a 130 de ani de la nașterea patronului spiritual al UMF Iași.
„Începând din anul 2017, în cadrul universității noastre s-a constituit Muzeul UMF Iași, s-au înființat și funcționează cu succes Conferințele «Grigore T. Popa» și Prelegerile UMF Iași; s-au publicat numeroase albume, reviste și cărți din domeniul cultural și iatroistoric - care au fost remarcate de public și au câștigat premii semnificative la târgurile de carte naționale; a fost încurajată activitatea Clubului de literatură și arte «V. Voiculescu»; numeroși studenți și artiști tineri au expus lucrări de artă plastică în galeria Muzeului de Istorie a Medicinei. De aceea ideea înființării unui centru cultural s-a conturat firesc, într-o simbioză perfectă cu spiritul deschis pentru artă, cultură și multiculturalism al comunității academice UMF-iste”, a explicat prof univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.
Aici vor avea loc expoziții și vernisaje, activități de valorizare a patrimoniului cultural, se vor desfășura proiecte culturale în care vor fi încurajați să se implice atât studenții, cât și profesorii universității.
Centrul a primit numele profesorului de dermatologie, medicului, filantropului și scriitorului I.I. Mironescu (1833-1939), pseudonimul lui Eugen I. Mironescu. Cu o activitate științifică și literară prolifică, acesta s-a format ca scriitor la revista „Viața românească”, a fost profesor și un educator medical apreciat în epocă.