Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Un proiect care deschide drumul copiilor din mediul rural
Giulia Maftei, Cătălina Pătraşcu și Gabriela Costin sunt în clasa a VII-a, vin de la sat și învață acum la un colegiu de prestigiu din Iaşi datorită proiectului ProRuralis, care oferă burse copiilor supradotați din familii defavorizate din mediul rural. Toate trei mai au un punct comun - inteligenţa superioară. Au coeficientul de inteligenţă undeva între 118 şi 127.
Fetele sunt doar trei din cei 97 de elevi incluşi în această toamnă în proiectul ProRuralis, care a început acum 21 de ani, cu două clase de-a V-a, la iniţiativa conducerii celui mai important ziar din Iași, căreia i s-a alăturat Inspectoratul Şcolar Judeţean, scrie Agerpres. Din 2016, de coordonarea proiectului și a asociației cu același nume se ocupă Dorina Hoţoleanu, care a vorbit de modul în care sunt selectați bursierii.
„Asociaţia primeşte o serie de recomandări de la fiecare şcoală din judeţ. Sunt acceptaţi copiii de la gimnaziu, dar şi cei care au susţinut Evaluarea Naţională. Criteriile de admitere se fac în baza unei situaţii şcolare foarte bune, dar şi a unei situaţii financiare modeste, iar în cazul elevilor de gimnaziu a unui test IQ”, a explicat Dorina Hoţoleanu.
De la înfiinţarea proiectului şi până acum, arată aceasta, s-a făcut un fel de top al şcolilor care au trimis cei mai mulţi copii supradotaţi să înveţe la Iaşi.
„Prin proiectul «Burse pentru elevi din mediul rural cu coeficient de inteligenţă superior proveniţi din familii defavorizate», pentru prima dată în România comunitatea a participat, în mod direct, la rezolvarea unei probleme ce părea până atunci a fi fără soluţie: salvarea de la ignoranţă a câtorva dintre cei mai buni copii de la ţară şi facilitarea accesului lor la o educaţie de calitate care, din cauza sărăciei familiilor de provenienţă, le era refuzată. Concluzia este că acolo unde s-a făcut carte copiii au reuşit să acceadă în nişte şcoli de prestigiu din Iaşi. Am făcut un fel de top al şcolilor de unde provin cei mai mulţi elevi din proiect. Ei sunt din Belceşti, Tansa, Trifeşti, Suhuleţ, Şipote, Butea”, a precizat coordonatorul ProRuralis.
Cât despre cele trei eleve nou admise în clasa a VII-a la un liceu din Iaşi, şi anume Colegiul Naţional Pedagogic, profesoara spune că acestea au un grad de maturitate neaşteptat.
„Ele acum au venit de la şcolile lor din Focuri, din Andrieşeni şi au început studiul în Iaşi. (…) Sigur vor dori să meargă mai sus. De aceea le sprijinim financiar plătindu-le masa şi cazarea, cumpărând rechizite, manuale, auxiliare, uniformă şi orice au nevoie pentru a studia în condiţii optime”, a mai spus Dorina Hoţoleanu.
Asociaţia „ProRuralis” are 11 membri fondatori, iar din aceasta fac parte principalele instituţii publice din Iaşi, o organizaţie non-profit, dar şi câţiva oameni de afaceri şi donatori privați. (C. Z.)