Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Următorul Parlament European va avea 15 eurodeputați în plus
Parlamentul European (PE) a aprobat, în sesiunea plenară de miercuri de la Strasbourg, creşterea de la 705 la 720 a numărului de locuri din legislativul comunitar pentru următorul mandat, transmite Agerpres. Propunerea a fost a Consiliului European și a avut la bază un raport al PE privind schimbările demografice din UE după alegerile din 2019.
Cele 15 locuri suplimentare vor fi repartizate între 12 ţări. Franţa, Spania şi Olanda vor primi câte două locuri suplimentare. Câte un loc în plus va ajunge la Austria, Danemarca, Belgia, Polonia, Finlanda, Slovacia, Irlanda, Slovenia şi Letonia.
România va rămâne cu acelaşi număr de eurodeputaţi, 33, ceea ce, potrivit eurodeputatului Victor Negrescu, este o victorie pentru țara noastră.
„Sunt membru în Comisia de Afaceri Constituţionale şi mă bucur că, alături de colegii mei români, am luptat pentru ca România să păstreze 33 de locuri în Parlamentul European. Nu era un lucru garantat. Dat fiind faptul că populaţia României a scăzut, au existat propuneri pentru scăderea numărului de eurodeputaţi la 32. (…) Practic, am obţinut prin negocieri politice cele 33 de locuri, adică menţinerea acelui loc suplimentar ca urmare a Brexitului”, a spus Negrescu la o întâlnire cu jurnalişti români la Strasbourg.
Numărul parlamentarilor europeni este discutat înainte de fiecare alegeri, în conformitate cu principiile stabilite de tratate. Acestea spun că numărul maxim de eurodeputați este de 750 plus preşedintele, o țară UE poate avea cel puţin şase şi cel mult 96 de locuri, iar cifrele trebuie să respecte cele mai recente date referitoare la populaţie.
Următoarele alegeri, în urma cărora vor fi aleși cei 720 de eurodeputați, vor avea loc la 6-9 iunie 2024. (C. Z.)