Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Veşti bune în agricultura ecologică
În ultimii ani, agricultura ecologică nu mai este o producţie de nişă în Uniunea Europeană, ci o piaţă de peste 20 miliarde de euro anual, iar Comisia Europeană nu mai acordă sprijin financiar doar pentru conversie spre agricultura bio, ci şi pentru susţinerea producătorilor.
Numărul operatorilor din agricultura ecologică din România a crescut de la circa 3.000, în perioada 2008-2009, la 15.000 în prezent, a declarat comisarul european pentru dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
„Avem o multiplicare de cinci ori a numărului de operatori, suprafeţele cultivate în bio au crescut de circa patru ori, iar din datele pe care le am, păşunile certificate bio s-au dublat. Deci există clar un răspuns al agricultorilor din România la cererea mare de produse bio. Politica Agricolă Comună (a Uniunii Europene - n.r.) din 2014 încolo prevede în programul de dezvoltare rurală posibilitatea unei măsuri specifice pentru a susţine acest sector. Până acum, în măsurile de agromediu exista posibilitatea de a acorda un sprijin financiar pentru convertirea spre agricultura bio, acum există un sprijin financiar nu numai pentru conversie spre agricultura bio, ci şi pentru susţinerea ca atare a producătorilor“, a declarat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.
Potrivit comisarului european, este necesară o schimbare în legislaţie, în contextul în care „în ultimii ani, producţia bio nu mai este o producţie de nişă în Uniunea Europeană, ci o piaţă de peste 20 miliarde de euro anual“.
În acest context, Comisia Europeană propune consolidarea şi armonizarea normelor atât în Uniunea Europeană, cât şi pentru produsele importate, prin eliminarea multora dintre excepţiile actuale în materie de producţie şi de controale.
„În ultima perioadă apar tentative de fraudă destul de multe, dat fiind faptul că sectorul se dezvoltă în mod exponenţial în ultimii ani şi, în mod clar, cererea de produse bio e mai mare decât oferta şi de aici tendinţa de a compensa această diferenţă de multe ori prin fraudă. Am venit cu o întărire a controalelor, mai ales pe partea de filieră unde controalele erau mai slabe sau chiar lipseau“, a afirmat Cioloş.
Comisia Europeană vrea, de asemenea, un sistem de certificare în grup pentru facilitarea aderării micilor fermieri la agricultura ecologică şi are în vedere simplificarea legislaţiei, în scopul reducerii costurilor administrative suportate de fermieri şi al îmbunătăţirii transparenţei.
Pentru a ajuta fermierii, producătorii şi comercianţii cu amănuntul din sectorul ecologic să se adapteze la schimbările de politică propuse şi să facă faţă provocărilor viitorului, comisia a aprobat, de asemenea, un plan de acţiune privind viitorul producţiei ecologice în Europa.
„Planul prevede o mai bună informare a fermierilor în privinţa iniţiativelor de politică ale UE din domeniul dezvoltării rurale şi din cel al agriculturii care vizează promovarea agriculturii ecologice, precum şi consolidarea legăturilor dintre proiectele de cercetare şi inovare şi producţia ecologică din UE şi încurajarea consumului de alimente ecologice, de exemplu în şcoli“, a precizat comisarul european Dacian Cioloş.