Munteancă în copilărie, ieșeancă la vârsta studiilor și a maturității, cu o carieră medicală împlinită la Cabinetul stomatologic „Sfântul Pantelimon” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, doamna dr. Aurelia Luchian
Adopţii internaţionale din România pe agenda Comisiei de petiţii a Parlamentului European
Comisia de petiţii a Parlamentului European (PE) se va reuni astăzi, la Bruxelles, pe agendă figurând şi o petiţie legată de domeniul controversat al adopţiilor internaţionale cu copii români, informează europarlamentarul Victor Boştinaru.
Petiţia numărul 1120/2009 a fost înaintată de Marco Griffini în numele organizaţiei "Amici dei Bambini" ("Prietenii copiilor", n. red.) şi are ca obiect "respectarea de către România a convenţiilor internaţionale referitoare la drepturile copilului".
Prin petiţie se solicită redeschiderea adopţiilor internaţionale, respectiv sancţionarea României, conform articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene.
Petiţia a fost susţinută de preşedinta PETI, Erminia Mazzoni (PPE, "Il Popolo della Libertŕ" - partidul premierului italian Silvio Berlusconi).
Victor Boştinaru, coordonatorul socialiştilor şi democraţilor europeni (S&D) în PETI, spune că se va pronunţa, argumentat, împotriva respectivei petiţii, urmând a cere închiderea acesteia de către Comisia PE.
La şedinţa de astăzi va lua cuvântul şi Roelie Post, care s-a ocupat din 1999 până în 2006, la Delegaţia Comisiei Europene de la Bucureşti, de dosarul copiilor din România, susţine Boştinaru.
Legea 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei în România, care interzice adopţia internaţională, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2005.
În 12 octombrie 2009, Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) a trimis spre aprobare Guvernului un memorandum privind redeschiderea adopţiilor internaţionale, această măsură putând fi luată doar în cazurile în care adopţia naţională a eşuat în rânduri repetate.
În 2001, adopţiile internaţionale au fost suspendate. Decizia a fost argumentată prin faptul că sistemul introdus în 1997 permitea apariţia unor abuzuri, în baza unor criterii neclare, prea multe organizaţii (110) fiind acreditate să intermedieze adopţii internaţionale, pentru care percepeau taxe între 3.000 şi 30.000 de dolari, sume imposibil de controlat.