Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Adopţii internaţionale din România pe agenda Comisiei de petiţii a Parlamentului European
Comisia de petiţii a Parlamentului European (PE) se va reuni astăzi, la Bruxelles, pe agendă figurând şi o petiţie legată de domeniul controversat al adopţiilor internaţionale cu copii români, informează europarlamentarul Victor Boştinaru.
Petiţia numărul 1120/2009 a fost înaintată de Marco Griffini în numele organizaţiei "Amici dei Bambini" ("Prietenii copiilor", n. red.) şi are ca obiect "respectarea de către România a convenţiilor internaţionale referitoare la drepturile copilului".
Prin petiţie se solicită redeschiderea adopţiilor internaţionale, respectiv sancţionarea României, conform articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene.
Petiţia a fost susţinută de preşedinta PETI, Erminia Mazzoni (PPE, "Il Popolo della Libertŕ" - partidul premierului italian Silvio Berlusconi).
Victor Boştinaru, coordonatorul socialiştilor şi democraţilor europeni (S&D) în PETI, spune că se va pronunţa, argumentat, împotriva respectivei petiţii, urmând a cere închiderea acesteia de către Comisia PE.
La şedinţa de astăzi va lua cuvântul şi Roelie Post, care s-a ocupat din 1999 până în 2006, la Delegaţia Comisiei Europene de la Bucureşti, de dosarul copiilor din România, susţine Boştinaru.
Legea 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei în România, care interzice adopţia internaţională, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2005.
În 12 octombrie 2009, Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) a trimis spre aprobare Guvernului un memorandum privind redeschiderea adopţiilor internaţionale, această măsură putând fi luată doar în cazurile în care adopţia naţională a eşuat în rânduri repetate.
În 2001, adopţiile internaţionale au fost suspendate. Decizia a fost argumentată prin faptul că sistemul introdus în 1997 permitea apariţia unor abuzuri, în baza unor criterii neclare, prea multe organizaţii (110) fiind acreditate să intermedieze adopţii internaţionale, pentru care percepeau taxe între 3.000 şi 30.000 de dolari, sume imposibil de controlat.