Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Cercetătorii vor picheta zilnic sediul Parlamentului
▲ Membrii Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare au organizat, ieri dimineaţă, de la sediul Ministerului Finanţelor, un marş de protest pe traseul Ministerul Educaţiei-Guvern, nemulţumiţi că pentru acest domeniu bugetul reprezintă 0,19%, de trei ori mai puţin decât cel din 2008 ▲ Începând de astăzi, cercetătorii vor picheta, zilnic, sediul Parlamentului, între orele 8:30 şi 11:30, pe durata dezbaterii proiectului bugetului de stat pentru 2009 ▲
Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu le-a spus, ieri, cercetătorilor care au protestat în faţa sediului Ministerului Educaţiei că şi instituţia pe care o conduce este îngrijorată de situaţia bugetului Cercetării şi speră ca Parlamentul să corecteze acest lucru. Aproximativ 300 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare au plecat, ieri dimineaţă, într-un marş de protest de la Ministerul Finanţelor spre sediul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovări (MECI), nemulţumiţi de bugetul alocat Cercetării în acest an.
Ministrul Educaţiei a discutat, în faţa sediului MECI, cu reprezentanţii protestatarilor, cărora le-a spus că instituţia pe care o conduce este la fel de interesată de bugetul Cercetării. „Suntem la fel de îngrijoraţi de situaţia bugetului Cercetării, sperăm ca Parlamentul să corecteze acest lucru. Oricum, în Guvern, premierul şi ministrul de Finanţe au promis corectarea bugetului Cercetării cu prioritate în luna iunie. Suntem la fel de interesaţi de bugetul Cercetării şi sunt perfect conştientă de cât de necesară este Cercetarea“, le-a spus Andronescu cercetătorilor adunaţi în faţa sediului MECI, conform Mediafax. Ecaterina Andronescu a precizat că proiectul buget care a plecat la Parlament prevede pentru Cercetare 1.136 milioane de lei, comparativ cu 1.756 de milioane de lei în 2008. „Lipsesc 600 de milioane de lei faţă de 2008“, a subliniat ministrul Educaţiei. Aceasta a mai spus că nu crede că până în luna iunie se va pune problema să nu existe bani la buget, adăugând că se declară „de un optimism temperat“, iar cei care s-au grăbit să trimită oameni acasă nu aveau de ce să o facă. După discuţia cu ministrul Educaţiei, cei aproximativ 300 de protestatari au plecat spre sediul Guvernului.
Salariile nu sunt plătite din buget, ci din proiectele câştigate
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare - Proiectare din România (FSLCPR), Radu Minea, a precizat că, începând de astăzi, cercetătorii vor picheta, zilnic, sediul Parlamentului, între orele 8:30 şi 11:30, pe durata dezbaterii proiectului bugetului de stat pentru 2009. Radu Minea a subliniat că nu se respectă legea care prevede că, până în 2010, bugetul alocat Cercetării ar trebui să ajungă la unu la sută din PIB.
Liderul sindical a precizat că salariile cercetătorilor nu sunt plătite de la bugetul de stat, ci din proiectele câştigate. „Din fonduri publice se alocă sume pentru acţiuni finanţate pe bază de programe, precum şi pentru celelalte cheltuieli, stabilite în condiţiile legii, asigurându-se anual o creştere a alocaţiilor bugetare, astfel încât în anul 2010 să se atingă unu la sută din produsul intern brut“, a spus Minea.
Evoluţia bugetului pentru cercetare ştiinţifică a fost de la 0,13% din PIB în 1999, 0,18% din PIB în 2001, în scădere până în 2003, când a ajuns la 0,13%, de unde a început o creştere, care în 2008 a ajuns la 0,54 din PIB, pentru ca în 2009 să fie un buget propus de 0,19% din PIB, a explicat Minea.