Primele imagini obţinute vreodată cu ajutorul razelor X, realizate de fizicianul Wilhelm Conrad Roentgen (1845-1923), fac de acum parte din Registrul „Memoria Lumii” al UNESCO, a anunțat Comisia germană pentru UN
Conferință dedicată primei lucrări a lui Brâncuși, la Iași
La Institutul de Anatomie al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași a avut loc ieri, 19 februarie, conferința „Ecorșeul, cea dintâi operă sculpturală a lui Brâncuși”, eveniment inclus în programul proiectului „Luna Sculptorilor Români”, care se desfășoară zilele acestea la Iași și este dedicat Zilei Naționale „Constantin Brâncuși”, marcată în fiecare an în 19 februarie.
„Ecorșeul” a fost realizat în perioada 1900-1902, sub supravegherea doctorului Dimitrie Gerota. Termenul folosit provine din cuvântul francez „écorché” și denumește reprezentarea prin sculptură a corpului omenesc lipsit de piele. O replică a acestuia se află expusă în Muzeul de Anatomie din cadrul UMF Iași. Potrivit dr. Richard Constantinescu, specialist în istoria medicinei, Brâncuși a vizitat Institutul de Anatomie din Iași și a asistat, împreună cu studenți de la medicină și arte plastice, la lecții publice de anatomie, oferite de profesorul Zaharia Samfirescu.
În urmă cu 10 ani, ziua de naștere a celui mai important sculptor român din toate timpurile, născut în 19 februarie 1876, la Hobița, județul Gorj, și care a murit la Paris, în 16 martie 1957, a fost declarată Ziua Națională „Constantin Brâncuși”, printr-o lege promulgată de fostul președinte al României Klaus Iohannis.