În urmă cu 35 de ani, pe 22 decembrie 1989, era înlăturată ultima dictatură est-europeană de sorginte comunistă - cea din România. A fost un moment de mare tensiune socială, dar și un timp marcat de
Examenele naţionale se vor derula, cel mai probabil, în luna iulie
Şcolile se vor redeschide „după încetarea stării de urgenţă şi asigurarea măsurilor pentru ca elevii şi profesorii să fie în siguranţă”, a anunţat, zilele acestea, ministrul educaţiei, Monica Anisie. Ea a spus, totodată, că examenele naţionale s-ar putea susţine în luna iulie, iar programa acestora nu va cuprinde materia aferentă semestrului al doilea.
Elevii şi profesorii se vor întoarce la şcoală după încetarea stării de urgenţă şi asigurarea tuturor măsurilor necesare pentru desfăşurarea actului educaţional în siguranţă, susține, într-o declaraţie de presă, ministrul educaţiei și cercetării, Monica Anisie. Prin urmare, o dată exactă va fi stabilită în funcţie de evoluţia pandemiei de COVID-19 şi a măsurilor stabilite de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Acelaşi scenariu de lucru este valabil şi pentru învăţământul universitar.
În acest context, ministerul îşi propune să organizeze examenele naţionale peste circa patru luni: „În funcţie de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naţionale şi ale examenului de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Programa de examen pentru Evaluarea Naţională şi examenul de Bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al doilea”, a declarat Monica Anisie.
Potrivit acesteia, Ministerul Educației și Cercetării a agreat împreună cu partenerii educaționali - reprezentanții elevilor, studenților, părinților, cadrelor didactice și cei ai Consiliului Național al Rectorilor, măsurile care se impun în vederea reluării cursurilor și a finalizării cu succes a anului școlar și universitar 2019-2020. Astfel, elevilor li se va încheia situaţia şcolară pe semestrul al doilea cu minimum două note, la care se va adăuga, acolo unde este cazul, nota din teză. Subiectele pentru tezele de pe semestrul al doilea vor fi concepute doar din ceea ce s-a studiat până la data de 11 martie 2020. Ministerul a anulat simulările examenelor naţionale, evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, olimpiadele şi concursurile şcolare, dar şi sesiunea specială a Evaluării Naţionale şi a examenului de Bacalaureat pentru olimpici.
„Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, înscrierea la grădiniţă, calendarul privind mobilitatea personalului didactic vor fi decalate şi anunţate imediat ce va fi stabilită data reînceperii cursurilor. De asemenea, vom elabora şi cadrul normativ privind activităţile suport fie în regim online, fie prin alte mijloace de comunicare”, a mai spus Monica Anisie.
În ceea ce priveşte examenele de licenţă, disertaţie şi admiterea în facultăţi, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu, a precizat că acestea „vor fi susţinute”. „Anul şcolar şi universitar 2019-2020 va fi susţinut. Acest lucru este esenţial pentru întreaga comunitate formată din 3 milioane de elevi şi studenţi şi peste 300.000 de angajaţi din sistemul de educaţie. Nu este deloc simplu să asiguri finalizarea normală, în situaţia în care procesul se derulează în condiţii care nu sunt deloc normale”, a afirmat preşedintele CNR.
Astfel, conform deciziei agreate de minister cu partenerii educaţionali, admiterea la ciclul de licență în învățământul superior se va organiza după susținerea examenului național de Bacalaureat, iar admiterea la masterat sau doctorat se va organiza după susținerea examenului de licență sau disertație.
(Oana Nistor)