Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Istoria” lui Manolescu se lansează azi la „Gaudeamus”
Cea de a XV-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte „Gaudeamus” s-a deschis ieri, la Romexpo. „Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură”, de Nicolae Manolescu, o carte aşteptată de 25 de ani, va fi lansată astăzi de Editura Paralela 45. Volumul va costa 250 de lei, dar la „Gaudeamus” va putea fi achiziţionat cu 200 de lei.
Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a declarat ieri Târgul „Gaudeamul” deschis. „Târgul «Gaudeamus» este o sărbătoare pentru toţi iubitorii de carte. La ediţia de anul trecut, cel puţin în timpul vizitelor de sâmbătă şi duminică, aveai sentimentul că eşti la un târg de carte de la Paris”, a afirmat Henri Paul.
Cu un buget de peste 500.000 de euro, ediţia 2008 a Târgului va cuprinde peste 400 de evenimente, dintre care peste 200 de lansări de volume ale unor autori români străini.
Cel mai important eveniment editorial din cadrul Târgului „Gaudeamus” va avea loc azi, când va fi lansat volumul lui Nicolae Manolescu, „Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură”. La lansare vor vorbi Nicolae Manolescu, Călin Vlasie şi Mircea Cărtărescu.
Marţi, în cadrul unei unei dezbateri la Cafeneaua critică de la Facultatea de Litere, Nicolae Manolescu, autorul volumului „Istoria critică a literaturii române”, a declarat că cea mai recentă carte a sa nu este o biblie a literaturii şi că aceasta va suscita dezbateri aprinse. „Nu doresc ca ceea ce am spus în carte să fie contestabil sau incontestabil. Nu este o biblie; este o carte. Cu cât mai multe sunt contestate, cu atât discuţiile despre carte sunt mai vii”, a declarat criticul literar, conform Mediafax.
Manolescu a ales să îl pună pe filosoful Constantin Noica pe lista scriitorilor şi a împărţit scriitorii români în autori care fac parte din antologie şi autori „de dicţionar”. În timp ce scriitorii de antologie au dedicate pagini întregi în lucrare, cei de dicţionar sunt doar menţionaţi.
„Eu nu cred că istoria literaturii este un dicţionar”, a conchis criticul, care a mărturisit că a pierdut deja câţiva prieteni care nu au ajuns pe lista scriitorilor de antologie.
Aproape jumătate din volumul de peste 1.500 de pagini este dedicat literaturii de după cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel, în antologie, Manolescu dă verdicte precum: „Nicolae Breban ar fi putut fi un mare scriitor dacă ar fi avut mai mult discernământ”, sau spune despre Camil Petrescu că, deşi a reformat romanul românesc, nu avea talent de romancier. „Cartea este rezultatul relecturii, în ordine cronologică, a volumelor literaturii române”, a adăugat Manolescu.
„Am avut prejudecăţi legate de foarte mulţi autori contemporani şi am încercat să nu mai am. În carte am încercat să fiu cinstit cu mine”, a spus Manolescu.
Capitolul dedicat lui Mihai Eminescu, o mare bătălie
Călin Vlasie, directorul general Paralela 45, editura care a publicat volumul, a declarat că l-a abordat pe Manolescu în urmă cu cinci ani şi l-a somat pe acesta să termine istoria la care lucra de 20 de ani. „Ce m-a surprins la el a fost faptul că nu avea termene”, a mărturisit Vlasie.
Manolescu a mărturisit că, în momentul în care a avut loc discuţia cu directorul Editurii Paralela 45, se blocase la capitolul dedicat lui Mihai Eminescu, pe care l-a descris ca fiind o mare bătălie. Manolescu a recunoscut, de asemenea, că în respectivul capitol contrazice opiniile criticului Ion Negoiţescu referitoare la Eminescu.
Călin Vlasie i-a propus lui Manolescu o sumă lunară pe toată perioada în care va lucra la volum. „Când m-am dus să mă întâlnesc cu el, Nicolae Manolescu mi s-a părut în impas şi ca scriitor şi ca om. Mi s-a părut extrem de dezorientat şi nu cred că mai spera să termine cartea”, şi-a amintit Vlasie, care a mărturisit că şi criticul l-a scos pe el dintr-un „impas al editorului”. „M-am dus la el şi dintr-o enervare. Aveam impresia că ne pierdeam timpul editorial publicând volumaşe şi poezele”, a mărturisit acesta. „La un moment dat, încercând să îl conving, i-am spus: «Dar ce vrei domâle, să îţi apară postum?»”, şi-a mai amintit directorul Editurii Paralela 45, conform Mediafax.