Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
S-a dat startul înscrierilor la Concursul național de robotică Nextlab.tech
A doua ediție a Concursului național de robotică Nextlab.tech, înscris în calendarul Ministerului Educației și Cercetării, a fost lansată, fiind cea mai mare competiție de acest gen din România destinată elevilor din clasele III-IX. Scopul concursului este atragerea a 100.000 de școlari pentru a învăța să programeze roboți. Elevii din învăţământul profesional şi tehnic beneficiază de o secţiune dedicată.
Prima fază a concursului se desfășoară online cu roboți virtuali, în faza a doua se vor construi roboți fizici Nextlab.tech bazați pe Arduino, iar a treia fază este finală. Trecerea din faza I în faza a II-a se face pe baza unui test transdisciplinar susținut pe platforma Nextlab.tech, în intervalul 15-30 aprilie 2020. În urma rezultatelor de la test și a unui eseu motivațional vor fi selectați beneficiarii a 500 de kituri gratuite oferite de Banca Comercială Română, sponsorul național al proiectului. Organizatorii se vor deplasa în 200 de puncte de „roboajutor” pentru a ajuta profesorii și elevii să construiască și să programeze roboții de concurs. Sunt doi roboți de concurs, anul acesta, Miro și Tecnicus. Miro e mai simplu și poate fi asamblat de elevi mai mici, iar Tecnicus este destinat elevilor cu înclinații tehnice și liceelor tehnologice. Există trei probe de concurs: Line Follower Basic, Line Follower Advanced și Sumo. Faza finală se va susține în 21-22 noiembrie 2020, la Romexpo, București. În timpul fazei finale, elevii vor realiza o întrecere cu roboții construiți de ei.
„Concursul de robotică este o șansă pentru elevii și profesorii din România de a beneficia de elemente educaționale moderne legate de STEM (Science, Technology, Engineering and Maths). Învățarea este transdisciplinară și are la bază o platformă cu inteligență artificială realizată de Nextlab.tech. Asamblarea și programarea roboților conduc la dobândirea de cunoștințe și aptitudini în conformitate cu noile recomandări ale Uniunii Europene”, a declarat managerul proiectului, prof. univ. dr. Răzvan Bologa de la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București. Toți elevii cu vârsta între 8 și 16 ani care își doresc să participe se pot înscrie pe platforma competiției https://nextlab. tech/. Elevii înscriși vor parcurge un flux gratuit de programare Open Roberta Lab disponibil online pe platforma robo.nextlab. tech. Cursul are 4 întâlniri săptămânale care se vor desfășura sub supravegherea profesorilor participanți. Întâlnirile se vor organiza sub forma unor cercuri de robotică în cadrul școlilor de la care provin profesorii. Conținutul educațional va fi livrat prin platforma robo.nextlab.tech și prin webstreaming.
Concursul este organizat de Asociația „Clubul Informaticii Economice-CyberKnowledgeClub” (CKC), fondată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București.