Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Târgul de Carte „Gaudeamus” găzduieşte peste 400 de evenimente editoriale
Ediţia de anul acesta a Târgului de Carte „Gaudeamus” are loc între 19-23 noiembrie şi găzduieşte peste 400 de evenimente, printre care se numără lansarea volumului „O istorie critică a literaturii române”, de Nicolae Manolescu, şi dezbateri despre multilingvism şi comunism, au anunţat organizatorii, conform Mediafax. Ediţia de anul acesta a Târgului Internaţional „Gaudeamus” - Carte de Învăţătură a fost inclusă de către Comisia Europeană în Anul European al Dialogului Intercultural. Suprafaţa pe care se vor desfăşura evenimentele la Târg este de 14.000 de metri pătraţi, aproape de capacitatea maximă a Pavilionului Central Romexpo.
Directorul executiv al „Gaudeamus”, Vlad Epstein, a spus ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că suma cheltuită pentru promovarea Târgului este aproape egală cu sumele cheltuite în Occident pentru evenimente de acest gen. Epstein a declarat că promovarea Târgului „Gaudeamus” a fost cu atât mai dificilă cu cât perioada în care se desfăşoară evenimentul coincide cu campania electorală. „Târgul «Gaudeamus» este cel mai longeviv eveniment de gen”, a declarat preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), Maria Ţoghină, conform Mediafax.
Aceasta a adăugat că Editura Casa Radio împlineşte anul acesta 10 ani, moment marcat de diferite lansări în cadrul Târgului de Carte, precum colecţia de teatru radiofonic pe CD - „Fonoteca de aur” -, ce include „Integrala Alecsandri”, „Integrala Caragiale” şi „Integrala Moličre”. Epstein a adăugat că bugetul total al târgului este de aproximativ 500.000 de euro, 25% din sumă fiind rezervat pentru promovare, conform Mediafax.
Numărul expozanţilor este de peste 400, 40% dintre aceştia reprezentând edituri româneşti. Pentru a opta oară consecutiv, Târgul de Carte „Gaudeamus” va fi transmis on-line. Pe întreaga perioadă a Târgului se va desfăşura campania de strângere de semnături pentru manifestul „Apel la o politică europeană a traducerii”, redactat înaintea Stărilor generale ale multilingvismului, reunite la Sorbona, pe 26 septembrie anul acesta. Târgul, care va fi deschis oficial mâine, mai găzduieşte expoziţia de machete ale invenţiilor lui Leonardo da Vinci.
Printre evenimentele importante din cadrul Târgului se află dezbaterea pe tema „Comunismul şi ficţionalizarea lui”, care va avea loc mâine, lansarea volumului „O istorie critică a literaturii române” de Nicolae Manolescu, la Editura Paralela 45, joi, şi seminarul „Multilingvismul şi anul european 2008 al dialogului intercultural”, organizat de Radio România.
Câştigătorii tombolei vor fi anunţaţi duminică. Sumele rezultate din vânzarea biletelor sunt destinate finanţării parţiale a proiectului „Un Nobel pentru România”, iniţiat de Radio România cu prilejul ediţiei din 2006 a Târgului de Carte „Gaudeamus”. Este vorba de finanţarea unor debuturi literare sau traducerea unor volume în diferite limbi străine, fapt care poate ajuta la promovarea literaturii române în străinătate. Fondurile obţinute anul trecut din vânzările de bilete - aproximativ 8.000 de lei - vor fi folosite pentru finanţarea parţială a traducerii în limba germană a volumului „Cel mai bun roman al tuturor timpurilor”, de Daniel Bănulescu.
Gala va avea loc pe 24 noiembrie, în foaierul Sălii de Concerte „Mihail Jora” a Radio România, prilej cu care vor fi decernate cinci trofee Gaudeamus şi premiul pentru cea mai râvnită carte a târgului.