Acum 70 de ani, la 4 mai 1955, departe de casă, în capitala Franței, ilustrul compozitor, pedagog, pianist și violonist român George Enescu pășea în ziua cea neînserată a Domnului. De aceea, rândurile de
Un nou volum despre lucrarea Bisericii în societate
La Editura BASILICA a Patriarhiei Române a văzut lumina tiparului, în primul trimestru al anului curent, un nou volum din seria inaugurată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al României în anul 2009, având ca temă lucrarea Bisericii în societate în cursul anului anterior.
Mass-media bisericească a prezentat de-a lungul anului, în emisiunile și articolele de actualitate religioasă, evenimentele, programele și proiectele Anului 2024 (Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți), însă cartea reface, prin mijloace specifice, sinteza multiplelor activități liturgice, pastorale, cultural-misionare și social-filantropice desfășurate în perioada respectivă.
Prima parte a volumului (Biserica în societate) cuprinde raportul general de activitate al Arhiepiscopiei Bucureștilor din anul 2024, „Pastorația și îngrijirea bolnavilor - cooperarea între preoți și personalul medical”, paginile 31-48, și sinteza activităților tuturor eparhiilor din Biserica Ortodoxă Română din aceeași perioadă de timp, „Biserica are grijă de bolnavi și se roagă sfinților tămăduitori”, paginile 49-80. Titlul acestui raport sintetic și sistematic este atribuit întregului volum, legătura dintre pastorație și sănătate fiind tema de referință a anului omagial precedent.
Celelalte șase capitole ale cărții conțin texte și imagini sugestive ale prezenței, purtării de grijă și implicării directe a Patriarhului României în lucrarea sfințitoare, edificatoare și vindecătoare a Bisericii Ortodoxe Române în comunitățile românești din țară și din străinătate. Capitolul al doilea cuprinde trei acte sinodale și opt acte de sfințire ale unor lăcașuri de cult nou construite sau restaurate. La acestea se adaugă: 85 de mesaje adresate de Preafericirea Sa unor persoane sau instituții la evenimente deosebite (capitolul al III-lea), 20 de cuvântări (capitolul al IV-lea), 21 de mesaje de condoleanțe și comemorări (capitolul al V-lea), 7 pastorale și scrisori irenice (capitolul al VI-lea), 13 articole și prefețe pentru cărți (capitolul al VII-lea).
Volumul de 656 de pagini oferă cititorilor o imagine reprezentativă asupra gândirii pastorale a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și asupra modalităților practice de lucrare a Bisericii în societatea de azi. Sursă documentară de încredere și de inspirație pentru ierarhi, clerici și credincioși angajați în misiunea bisericească, volumul poate fi lecturat cu folos de jurnaliști, istorici, cercetători din alte domenii, precum și de către orice doritor să cunoască aspecte concrete ale vieții bisericești din trecut şi din actualitate.
Din multitudinea evenimentelor și activităților desfășurate în anul 2024, sunt unele cu semnificații și implicații deosebite. Programul consacrat împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București a avut ca încununare înscrierea datei de 13 iulie în calendarul Bisericii Ortodoxe Române. Decizia Sfântului Sinod de canonizare a 16 cuvioși și mărturisitori români reprezintă finalizarea unui proces pregătitor laborios, în întâmpinarea Centenarului Patriarhiei Române. Intensificarea lucrărilor la Catedrala Națională este îmbinată cu dezvoltarea operei de asistență socială și medicală (din documentele statistice reise creșterea numărului persoanelor vulnerabile care beneficiază de ajutorul Bisericii și înregistrarea sumei de 363 milioane de lei în cursul anului 2024 pentru susţinerea slujirii social-filantropice).
Lectura cărţii oferă cititorului o imagine a dialogului Bisericii Ortodoxe Române cu autorităţile Statului Român şi cu celelalte culte religioase din ţara noastră, precum şi a relaţiilor cu Bisericile Ortodoxe surori şi cu instituţii internaţionale. A se vedea în capitolul Cuvântări: „Cooperarea dintre Stat şi Culte în folosul societăţii” (pp. 395-398), „Consultarea şi conlucrarea cultelor religioase recunoscute sunt o necesitate practică pentru folosul societăţii româneşti” (pp. 437-440). În privinţa relaţiilor interbisericeşti, sunt edificatoare mesajele transmise Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I şi altor întâistătători de Biserici Ortodoxe Autocefale: Theodoros al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al Întregii Africi; Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient; Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului; Gheorghe al III-lea, Arhiepiscop de Nea Justiniana şi al Întregului Cipru; Ieronim al II-lea, Arhiepiscopul Atenei şi al Întregii Elade, precum şi altor înalţi ierarhi conducători de Biserici.
Multe din cuvântările rostite de Patriarhul României şi mesajele alcătuite cu diferite prilejuri sunt adevărate studii tematice şi conţin abordări inedite. Menţionăm aici doar câteva exemple: „Îngrijirea bolnavilor este poruncă dumnezeiască şi datorie socială” (pp. 381-386), „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou şi Sfântul şi Dreptul Lazăr, mărturisitori ai iubirii vindecătoare a lui Hristos” (pp. 441-448), „Muzica bisericească unită cu rugăciunea contribuie la cultivarea sănătăţii sufleteşti” (pp. 449-452), „Rolul primordial al părinților în creşterea şi educarea copiilor” (pp. 219-222), „Trei arhimandriţi ortodocşi din Ţara Românească luptători pentru emanciparea romilor” (pp. 171-174). Fotografiile preluate de editori din fototecile Publicaţiilor LUMINA şi ale Agenţiei de ştiri Basilica contribuie la receptarea textelor de către cititori şi la ilustrarea unor aspecte de la evenimente.
Acest nou volum, bogat în texte şi imagini, editat şi tipărit la Institutul Biblic şi de Misiune Ortodoxă al Patriarhiei Române, de către o echipă coordonată de Preasfinţitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, este a 17-a carte din seria „Lucrarea Bisericii în societate” şi reprezintă, încă de acum, o contribuţie importantă la cronica activităţilor Bisericii Ortodoxe Române din primele decenii ale secolului al XXI-lea.