Inflaţia ridicată i-a determinat pe români să prioritizeze cheltuielile avantajând acoperirea nevoilor de bază, iar 46% declară că achiziţiile lor actuale sunt cele strict necesare. În ultima lună, românii
Copiii din România primesc primul smartphone la 8 ani
Vârsta medie la care părinţii din țara noastră le oferă copiilor lor propriul smartphone este de 8 ani, iar majoritatea celor între 5 şi 12 ani petrec online, în medie, de la o oră la trei ore pe zi, arată un studiu publicat de Google România. Părinții participanți la studiu au spus că îi dotează cu telefon mobil pe copiii lor, în primul rând, pentru a fi permanent în contact cu ei, dar și pentru ca cei mici să nu se simtă excluşi social.
Conform cercetării, aproape jumătate dintre părinţi au declarat că le-au dat copilului primul telefon când avea între 5 şi 8 ani, iar peste o treime între 9 şi 12 ani. Cea mai mare parte a copiilor cu vârste între 5 şi 12 ani petrec online între una şi trei ore zilnic, în timp ce majoritatea adolescenţilor (13-17 ani) depăşesc trei ore zilnic. Cele mai utilizate aplicaţii/site-uri de către copii sunt cele educaţionale, urmate de jocurile video, iar după vârsta de 9 ani, cele mai utilizate sunt aplicaţiile de social media.
Referitor la siguranţa online, majoritatea părinților respondenți au spus că au discutat despre acest subiect cu copiii lor în ultimul an. „Ponderea ridicată a vârstei de 13 ani pentru prima discuţie despre siguranţa online arată o creştere a importanţei acestui subiect în rândul părinţilor, în ultimii ani”, se arată în concluziile cercetării.
În ceea ce priveşte siguranţa digitală și limitarea timpului online, datele centralizate de Google relevă faptul că utilizarea controlului parental scade odată cu vârsta copilului. Astfel, doar 12% dintre părinţii de adolescenţi susţin că folosesc astfel de soluţii, faţă de peste 80% în cazul copiilor de 5-12 ani.
La întrebarea „Care este principala preocupare a părinţilor privind consumul digital al copiilor?”, răspunsul celor cu copii de sub 9 ani se referă la conţinutul sexual, pentru părinți cu copii de 9-12 ani cel mai îngrijorător este cyberbullyingul, în timp ce la adolescenţi - manipularea online. Studiul Google a fost realizat de o companie specializată în august - septembrie 2024, pe un eşantion reprezentativ de 570 de părinți din România, și face parte dintr-o analiză mai amplă la nivelul Uniunii Europene.
Potrivit specialiștilor, vârsta potrivită pentru a oferi unui copil un smartphone depinde de mai mulți factori, inclusiv nevoile familiei, maturitatea copilului și capacitatea acestuia de a folosi tehnologia în mod responsabil. Pentru copiii de 6-9 ani se recomandă, dacă este nevoie, un telefon simplu pentru apeluri și mesaje, pentru cei de 10-12 ani - un prim smartphone cu acces limitat la internet și aplicații, la 13-15 ani copiii pot avea un smartphone complet funcțional, dar și reguli clare de utilizare, siguranță online și timp de ecran. După 16 ani, adolescenții pot avea mai multă independență în utilizarea telefonului, însă părinții pot monitoriza modul în care îl folosesc. (C. Z.)