Compania Meta, care deține rețelele sociale Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunţat recent eliminarea programului său de „verificare a faptelor” (fact-checking) şi diminuarea „cenzurii” cu privire la
Festivalul cetelor de feciori din Ţara Făgăraşului
La sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Cetelor de Feciori din Ţara Făgăraşului. Această manifestare încheie seria de obiceiuri şi tradiţii specifice perioadei sărbătorilor de iarnă. La sărbătoare a participat, ca în fiecare an, şi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
La cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Cetelor de Feciori din Ţara Făgăraşului, care are loc în ziua de prăznuire a Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, s-au adunat feciorii şi fetele din satele Ţării Făgăraşului. Festivalul Cetelor de Feciori de la Făgăraş, un eveniment născut la iniţiativa Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu, a animat oraşul la sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul şi a încheiat manifestările religioase şi tradiţionale de la sfintele sărbători.
Însoţite de preoţii şi primarii din localităţile reprezentate, cele aproape 40 de cete de feciori din satele judeţului Braşov şi Sibiu, ocrotite de Munţii Făgăraş, au adus în capitala Ţării Făgăraşului tradiţiile, portul şi colindul specifice fiecărei aşezări.
Aşa cum s-a împământenit deja, cetele s-au adunat de dimineaţă la Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul“ din centrul Făgăraşului, unde au participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi.
Colindul tradiţional
La sfârşitul slujbei religioase, în prezenţa Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu, a primarului din Făgăraş, Sorin Mănduc şi a reprezentanţilor din comunităţile făgărăşene, cetele de feciori au prezentat sutelor de credincioşi un colind tradiţional.
„Acum opt ani am dorit ca întreaga spiritualitate din Ţara Făgăraşului să fie cuprinsă într-o manifestare a poporului dreptcredincios. Toate tradiţiile din perioada Crăciunului şi Bobotezei sunt legate de evenimentele spirituale, de sfintele sărbători ale Bisericii noastre.
Am dorit ca în această Catedrală a Ţării Făgăraşului să fim prezenţi cu toţii în această zi de sărbătoare“, a spus Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu.
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu a oferit o diplomă de ctitorire primarului din localitatea sibiană Cârţişoara, Dorin Magda, pentru contribuţia la lucrările de zidire a Catedralei din Făgăraş.
Parada cetelor de feciori
După ce au colindat în catedrală, cetele de feciori participă la parada care are loc în centrul oraşului, apoi au urcat pe scena amenajată de oficialităţile locale pentru eveniment, în faţa Casei de Cultură.
Aici, vătafii, conducătorii cetelor, şi-au prezentat grupurile. De asemenea, câteva grupuri au susţinut momente artistice cu cântece şi jocuri populare.
Cu această ocazie, fiecare primar a primit din partea edilului de la Făgăraş diplome de participare la festival.
În cuvântul său, primarul Sorin Mănduc a subliniat faptul că aceste tradiţii trebuie păstrate şi promovate mai mult pe plan internaţional, mai ales acum când în patrimonial UNESCO a intrat şi cântul tradiţional bărbătesc din ţara noastră.
„Costumul popular şi colindul cetelor de feciori din Ţara Făgăraşului sunt singurele legături pe care le mai avem noi cu străbunii noştri, care au trăit aceste obiceiuri şi tradiţii, le-au dus mai departe din tată în fiu şi suntem astăzi în măsură să arătăm României că tradiţiile noastre persistă, şi Europei întregi că ţara noastră are valori unice în lume“, a subliniat primarul Făgăraşului, Sorin Mănduc.
Cetele de feciori se constituie, în satele de la poalele Munţilor Făgăraş începând cu sărbătoarea Sfântului Nicolae.
Până la sărbătoarea Sfântului Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan , cetele de feciori colindă de Crăciun, merg cu uratul de Anul Nou şi participă la ceremoniile şi sărbătorile specifice acestei perioade.
Prin organizarea acestui festival, prin implicarea autorităţilor locale şi a preoţilor, tinerii sunt încurajaţi să ducă mai departe tradiţiile moştenite din străbuni.